
فایننشال تایمز نوشت به گفته هاکان فیدان، ترکیه از سال ۲۰۱۷ ارتباط نزدیکی با جولانی داشته و به او توصیه کرده است که تمامی روابط خود با گروههای افراطی از جمله القاعده و داعش را قطع کند.
نقش کلیدی فیدان در سوریه پس از اسد

فایننشال تایمز به نقل از فیدان نوشت: هاکان فیدان که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳ ریاست سازمان اطلاعات ملی ترکیه را برعهده داشت، از معماران اصلی سیاستهای امنیتی این کشور بوده است. او در این مدت، روابط پیچیده با روسیه و ایران را مدیریت کرد و تعاملات ترکیه با متحدان ناتو را متوازن نگه داشت.
در دسامبر گذشته، فیدان که اکنون وزیر خارجه ترکیه است، بار دیگر به دمشق بازگشت؛ اما اینبار با استقبال گرم جولانی، رهبر شورشیان تحت حمایت ترکیه که سرانجام حکومت اسد را سرنگون کرد و ترکیه را به بازیگر اصلی خارجی در سوریه تبدیل کرد، مواجه شد.
هرچند ترکیه مستقیماً از گروه تحریر الشام حمایت نکرده است اما کارشناسان معتقدند که عملیات آنها بدون چراغ سبز آنکارا انجام نشده است. این گروه که همچنان توسط ترکیه، آمریکا، سازمان ملل و کشورهای اروپایی بهعنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، سالها تحت حفاظت نظامی ترکیه توانست قدرت خود را در ادلب تثبیت کند.
به گفته فیدان، ترکیه از سال ۲۰۱۷ ارتباط نزدیکی با جولانی داشته و به او توصیه کرده است که تمامی روابط خود با گروههای افراطی از جمله القاعده و داعش را قطع کند.
با وجود موفقیتهای آنکارا در سوریه، حملات نظامی اسرائیل به جنوب سوریه به یکی از نگرانیهای اصلی فیدان تبدیل شده است. او این حملات را «تحریکی آشکار» توصیف کرد و هشدار داد که «استراتژی تضعیف همسایگان عرب و مسلمان توسط اسرائیل، راهبردی خطرناک و غیرقابلدوام است.»
اما بزرگترین دغدغه فیدان، سرنوشت نیروهای دموکراتیک سوریه است؛ گروهی کردمحور که از حمایت و تسلیحات آمریکا بهرهمند شده و از نظر ترکیه، شاخهای از حزب کارگران کردستان (پکک) محسوب میشود.
فیدان تأکید کرد که نیروهای دموکراتیک باید منحل شود و جنگجویان غیرسوری از سوریه خارج شوند، در غیر این صورت ترکیه اقدامات نظامی بیشتری انجام خواهد داد.
مطلب مرتبط فرهیختگان را در گزارشی با عنوان «هاکان فیدان، مالهکش شام شد» بخوانید.
